19 ülke, 23 limanda bayrak dalgalandırdı

Aydın Hasan – Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye ve Japonya ortasında diplomatik alakaların tesisinin 100’üncü ve Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya Seyri’nin 134’üncü yıldönümü kapsamında Japonya Seferi düzenledi. TCG Kınalıada Korveti, 4,5 ay olarak planlanan misyonuna 8 Nisan’da Foça Levnetler Limanı’ndan başladı. 19 Ağustos olarak planlanan dönüş takvimi, Mısır İskenderiye liman ziyaretinin de eklenmesiyle 21 Ağustos’a sarktı. 

ERTUĞRUL’UN GÜZERGÂHI 

Ertuğrul Fırkateyni’nin güzergahını izleyen Kınalıada Korveti, gidiş istikametinde Cidde (Suudi Arabistan), Cibuti, Mogadişu (Somali), Male (Maldivler), Chittagong (Bangladeş) Kuala Lumpur (Malezya), Jakarta (Endonezya), Bangkok (Tayland) Hong Kong (Çin Hülk Cumhuriyeti) Busan (Güney Kore), Kushimoto, Tokyo, Hiroşima (Japonya) güzergâhında yol aldı. Korvetin Japonya’dan dönüş güzergahı; Manila (Filipinler), Singapur, Kolombo (Sri Lanka), Maskat (Umman), Doha (Katar), Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri), Karaçi (Pakistan), Salallah (Umman), Cibuti (Cibuti), İskenderiye (Mısır) biçiminde oldu. 

ÜST SEVİYE AĞIRLANDI 

Ziyaret edilen tüm ülkelerde; Devlet Bakanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet kumandanı, vali ve birlik kumandanları düzeyindeki makamlara nezaket ziyaretleri gerçekleştirildi. 19 ülkede toplam 41 makam sahibi ziyaret edildi. Ayrıyeten ulusal üretim gemide, üst seviyede çok sayıda konuk ağırlandı. 

Ziyaret edilen ülkelerin deniz kuvvetleri ögeleriyle eğitimler de gerçekleştiren korvet, üst seviye ziyaretlerde bulundu. Ayrıyeten Kınalıada’da davetler düzenlenip konuk ağırlandı.

SON LİMAN İSKENDERİYE

Korvetin Foça’ya dönüşünden evvel uğradığı son liman Mısır İskenderiye oldu. İskenderiye ziyareti, sefer planına sonradan eklendi. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Tümamiral Dr. Refik Levent Tezcan, geminin ziyareti nedeniyle İskenderiye’ye gitti. Tümamiral Tezcan ile Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Keyifli ve gemi kaptanı Serkan Doğan, İskenderiye Valisi Amiral Ahmed Halid’e ve Deniz Kumandanı Amiral Eşref İbrahim Attoa’ya da nezaket ziyaretinde bulundu. Büyükelçi Şen, TCG Kınalıada gemisinde resepsiyon düzenledi. Geminin ziyaret planında Hindistan’ın Mumbai Limanı’na yapılacak ziyaretin iptal edilmesi dikkat çekti.

TCG Kınalıada’da Sualtı Taarruz ve Sualtı Savunma Komutanlığı timleri de misyon yaptı. Timler, vakit zaman açık denizlerde silah atışları ve eğitim icra etti.

ADA SINIFI KORVET

Ada Sınıfı korvet olan TCG Kınalıada, Ulusal Gemi projesi çerçevesinde üretildi. Ulusal üretim korvet, yüklü olarak ulusal üretim savaş idare sistemi ile silahlara sahip. 2019 yılında hizmete alınan korvet, ROKETSAN tarafından geliştirilen Türkiye’nin birinci deniz füzesi Atmaca’yı taşıyor. Korvet, HAVELSAN tarafından üretilen Ağ Dayanaklı Data Entegre Savaş İdare Sistemi (ADVENT) ile donatıldı. Kınalıada, 2 bin 440 ton tartısında, 99 metre uzunluğunda, 14.4 metre genişliğinde. 20 ton silah depolama kapasitesine sahip ve ve 29+ deniz mili azami hıza ulaşabiliyor. Mürettebat sayısı 95. Suüstü harbi, deniz altı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, asimetrik savunma harbi vazifelerine uygun biçimde tasarlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir