AVRUPA’da milyonlarca seçmen, sağcı popülist partilere kayıyor. AB’nin klâsik toplumsal demokratları, yeşil ideologları ve solcuları, sandıkta cazipliğini kaybediyor. Sağcılar evvel İsveç’te, akabinde İtalya, Finlandiya ve Yunanistan’da iktidara geldi. Haftaya İspanya’da yapılacak seçimlerden de popülistlerin güçlü çıkması beklenirken İspanya’yı evvel Hollanda daha sonra da Almanya takip edebilir.
ÜÇTE BİRDEN FAZLA
AB’nin 27 üye ülkesinin üçte birinden fazlası artık ya popülist stildeki hükümetler yahut koalisyonlar tarafından yönetiliyor ya da popülizmden büyük ölçüde etkileniyor. Denetimsiz göçü durdurmayı, cürümle çabayı, klâsik aile yapısını teşvik etmeyi vaat ederken 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için insanları ömür üsluplarını değiştirmeye zorlamayı amaçlayan AB maddelerine karşı çıkıyorlar.
GÖÇ DEĞERLİ FAKTÖR
Popülizm konusunda uzman olan Viyana Üniversitesi’nden Anthony J. Constantini, göç konusundaki öfkenin, seçmenlerin sağa kaymasında itici bir güç olduğunu söylüyor. Popülizm destekçilerinin ırkçı olmakla suçlandıklarını da belirten Constantini, “AB gerçekleri ya görmezden geliyor ya da taammüden yanlış anlıyor. Popülistlerin ve çok sağın neden başarılı olduğunu anlamak konusunda AB içinde ısrarlı bir isteksizlik var” diyor.
SOSYAL SORUNLAR
Avrupalılar, yükselen enflasyon ve güç ve besin fiyatlarındaki artışların ortasında, siyasetçilere evvel kendi halklarına bakmalarını istiyor lakin bu, çok sağın AVRUPA’da yükselişinin gerisindeki öykünün sadece yarısı. Milyonlarca seçmen tıpkı vakitte artan hata, barınma problemi, terör riski, toplumsal problemler ve Avrupa’nın erozyonu olarak gördükleri göçü suçluyor. AB sırf geçen yıl yaklaşık 900 bin sığınmacı aldı, bu sayı 2021’deki sayının yaklaşık iki katı.
FRANSA’DA LE PEN HOLLANDA’DA ÇİFTÇİ HAREKETİ
– Fransa’da çok sağcı Marine Le Pen, 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Emmanuel Macron’un yerini alacak favori aday olarak gösteriliyor.
– Hollanda’da ise sağcı popülist Caroline Van Der Plas liderliğindeki Çiftçi-Vatandaş Hareketi Partisi’nin bu sonbaharda yapılacak seçimleri kazanması bekleniyor.
– Almanya’da da sağ popülist parti Almanya için Alternatif (AfD) son devirde yapılan anketlerde yükselişe geçti.
– Macaristan’ın popülist Başbakanı Viktor Orban’ın Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve koalisyon ortağı Hıristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) geçen yıl oyların yüzde 53’ünü alarak yine iktidar olmuştu.
– İtalya’da neo-faşist olarak nitelendirilen İtalya’nın Kardeşleri partisi geçen yıl seçimlerden birinci parti çıkınca hükümeti parti lideri Giorgia Meloni kurmuştu.