İnşaat sektörü artık elemanları rezervasyon yapıyor: Aylık gelirler 150 bin liraya kadar yükseldi

Türkiye iktisadının lokomotifi olan inşaat dalında 6 Şubat 2023’te yaşanan zelzele felaketinin akabinde daha ağır bir periyoda girildi. Hem zelzele bölgesinde hem de öbür noktalarda süren inşaatlarda ise çalışacak eleman bulma sorunu yaşandı.

Aylık en az 70, en fazla da 150 bin lira verilmesine karşın kesim temsilcileri, nitelikli inşaat emekçisi bulma zahmeti yaşadıklarını söyledi. Kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrik, su, sıva ve boya ustası üzere birçok meslek kümesinde artık usta-çırak bağlantısı kalmaması eleman meselelerini da beraberinde getirdi. Ayrıyeten ailelerin çocuklarını yalnızca avukat, doktor, öğretmen gibi mesleklere yönlendirmesi birçok bölümde orta eleman bulunmamasına neden oldu.

“ARA ELEMAN SIKINTISINI KAPATAMIYORUZ”

Konuyla ilgili konuşan müteahhit Savaş Yükselyalçın, eleman sıkıntısının yapı maliyetlerine de tesiri olduğunu belirterek, “Şu anda orta eleman bulamıyoruz. Çok önemli gereksinimimiz var. İnşaatlar ortası transferler de tıkandı. Maalesef eğitim sistemi nedeniyle herkes beyaz yaka oldu. Arttan gelen usta-çırak bağlantısı olmadığı için bu orta eleman problemini kapatamıyoruz. Boyacı, kalıpçı, cürmü, sıvacı üzere teknik orta elemanlara muhtaçlık var” dedi.

“KAYITLI, SÜREKSİZ EMEKÇİ GETİRMELİYİZ”

İnşaatlarda maaşların aylık 70 bin ile 150 bin lira ortasında değiştiğini vurgulayan Yükselyalçın, “Ne kadar maaş verirsek verelim muhtaçlığımızı karşılayamıyoruz. Ustaları rezervasyon yapıyoruz lakin kimileri verdiği kelamı tutmuyor. Herkesten talep var zira. Daha yüksek fiyat veren firmaya gidiyor. Sorunun kısa vadede tahlili bizim Filipinler, Hindistan ve Afrika’dan süreksiz, kayıtlı emekçi getirmemiz gerekiyor. Emekçilerin işi bittiğinde geri göndermemiz gerekiyor” diye konuştu.

“İNŞAAT ÇALIŞANLARI YÜKSEK MAAŞ ALIYOR”

Öte yandan müteahhit Savaş Yükselyalçın, birçok bölümde yaşanan eleman meseleleri için meslek liselerine ailelerin çocuklarını göndermesi gerektiğini anlatarak, “Eski yöntem çırak, kalfa ve usta ilgilerine dönülmesi gerek. Şu anda birtakım inşaat emekçileri polis, mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş alıyor. Aileler bunun farkına varmalı. Bu meslekler unutulmamalı” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir